Поведението на г-жа Илиана Иванова и езикът на тялото й излъчваха спокойствие. Тя владееше темите, беше уверена, но не самоуверена и самонадеяна. Това коментирара в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Елена Поптодорова, дългогодишен член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която коментира изслушването в ЕП на кандидата на България за комисар Илиана Иванова.

"Мисля, че имахме един добър ден днес. Още когато бяха направени номинациите заложих на г-жа Иванова, което също не е трудно при нейните дадености, опит, ангажменти в европейските институции, съвсем лесно беше да се прогнозира, че тя ще е един предпочитан кандидат, което смятам, че днешният ден показа. Иска ми се подобен политически вид поведение да успеем да разработим и у нас, като национално представителство", каза още Поптодорова.

По думите й Иванова има достатъчно опит в институциите, за да знае, че парламентите имат много важна роля: "Те определят настроенията, те могат да повлияят изпълнителната власт, дори на ЕС, на комисия, на комисари. Така че това беше един много важен реверанс към Европейския парламент. Това са народите, това са нациите, представени там. И през парламента минава одобряването на всички важни решения. Така че това беше един много добър дипломатически и професионален ход. Смятам, че тук имаме едно много гладко и естествено продължение на мандат, който беше прекъснат, поради вътрешна, българска конюнктура, но също така гладко ще бъде продължен до следващите избори.