При нас сигнал не е получаван нито на имейл, нито по телефона. Той е постъпил в 4-то РУ и от там полицаите реагираха мигновено. Това каза директорът на 22 СЕУ "Георги С. Раковски“ Елена Кърпачева в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.

Тя разказа, че това се е случило много рано сутринта и учениците в сградата са били малко. "Веднага ги освободих и взех решение, че с оглед запазване живота и здравето на децата, колкото и да вярвах, че няма нищо в училище, по-добре е да затворим за един ден, да преструктурираме учебното съдържание, отколкото да рискуваме и да треперим, защото знаем, че такива неща биха могли да се случат“, каза Кърпачева.

Тя каза, че за първи път се сблъсква с подобна заплаха в качеството си на директор. Вече е създадена необходимата организация и при евентуален нов случай на бомбена заплаха е ясен протоколът, с който учителите трябва да евакуират децата. "В никакъв случай не трябва да има паника сред учениците. Със спокойствие и предвиждане тези действия биха могли да се осъществяват, без да достигаме до ексцесии“, подчерта Кърпачева.

Харитина АГОПЯН