Какво се случва оттук нататък? Ако партиите запазят досегашните си позиции, шансовете за кабинет с мандат на БСП са нищожни. Това каза за Агенция "Фокус" социологът Елена Дариева по повод решението на Румен Радев да връчи третия мандат на ПГ на "БСП за България". 

"ГЕРБ имат решение да не подкрепят мандат на БСП. Отношенията между втората политическа сила в 48-то НС, "Продължаваме промяната“, и БСП са влошени заради промените в Изборния кодекс. "Демократична България“ имат с БСП диаметрални различия по въпросите за военната помощ за Украйна и за присъединяването на страната ни към еврозоната от началото на 2024 година. "Възраждане“ заявиха, че не биха подкрпеили правителство на друга партия", обясни социологът. 

Според нея страната върви към нови предсрочни избори, които се очаква да се проведат април месец. Освен това президентът ще продължи да управлява посредством служебното правителство.  

"Дори БСП да получи подкрепа от страна ДПС и от "Български възход“, тази подкрепа би била недостатъчна, което означава, че предстоят нови предсрочни избори, най-вероятно в началото на април, и че на практика управлението на страната отново е в ръцете на президента Радев и на назначеното от него служебно правителство", каза още тя.

Елена Дариева е категорична, че сегашната политическа обстановка увеличава влиянието на държавния глава. Това според нея му отваря възможността да създаде нов ляв проект в бъдеще. 

"Засилва се ролята на президента Радев като демиург, като архитект на политическия процес у нас. Президентът Радев е изключително последователен. За четвърти път той избра да даде последния, трети мандат на БСП като жест към левите избиратели, с чиито гласове два пъти бе избран за президент, но в същото време този жест му отваря потенциална възможност за бъдещ ляв политически проект, за какъвто вече се заговори в публичното пространство", каза Дариева.