Основният фокус, когато говорим за София трябва да бъде не за големите количества, които прахосваме, а по-скоро за тяхната висока икономическа стойност и за техния принос за гражданите, и гостите на града, които тази вода може да предостави. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ Иво Анев, който е доктор по икономика и управление в УНСС и част от "Екипът на София“. Той бе гост на медията по повод Световния ден на водите, който отбелязваме на 22 март.

Във връзка с минералните води на столицата той заяви, че не трябва да си казваме "О, ние имаме огромно количество вода“, а напротив: "трябва да ценим това, което имаме, защото то освен прилично по количества е и много ценно и трябва да мислим как да го ползваме икономично“.

"Водата може да бъде използване по много начини. Един от тях със сигурност е за балнеология, за СПА. За съжаление тази "дупка“ след 90-те, която се е образувала, в която културата на балнеологията и на ползване на водата на по-масово ниво не се е развила в посока на използване на тези минерални води на територията на Столична община“, посочи експертът.

Той напомни, че София има сграден фонд, които стои и не се използва, а на цялата територия на града работят две бани – Панчерневската и Банкя.

"Сградният фонд – петте архитектурно ценни бани са скъпи и луксозни сгради, които биха изисквали за възстановяване доста пари, което означава, че самото възстановяване на минералните води за балнеология и СПА изисква допълнително включване на цялата околна инфраструктура. Не е свързано просто с изграждане на дадено нещо. Така и за пренастройване на обществото за това, че ползването на баня е нещо атрактивно, нещо добро за здравето на гражданите“, коментира Иво Анев.

На въпрос какви са пречките да се ползват минералните ресурси в Горна баня, той отговори, че там се бутилира вода и свободният ресурс, който в момента може да се използва е малък. Анев уточни, че са започнали да правят сметки как може да бъде разпределена водата и каза, че има как да се ползва и баня поне през уикенда.

"За да се осигури функциониращ модел, трябва да видим от къде ще идват приходите за тези бани, за да могат да съществуват устойчиво“, заяви в заключение той и даде за пример Будапеща, където е намерен баланса.

Живко Кръстев