Експертът по конституционно право Борислав Цеков коментира отказа от депутатско място на Лена Бориславова. "Фокус" публикува цялата му позиция без редакторска намеса:

Пореден скандален пример за характерната за "Промяната" юридическа неграмотност. Лена Бориславова подала "заявление" до ЦИК, че се била отказвала от депутатския мандат. Веднага също толкова правно неграмотни клакьори гороломно заявили, че така бил правел и Борисов, ерго - всичко е наред. Не, нищо не е наред! Подаденото от въпросната Лена Бориславова заявление е едно правно нищо. ЦИК не може да се произнася по него, защото въпросът е извън правомощията на комисията. Това е така, защото:

1. Лена Бориславова е пропуснала срока, в който подобни откази са допустими. Този срок е установен от Изборния кодекс и изтече на 9 април. Примерът с Борисов е неточен, защото той внасяше заявленията си в законовия срок.

2. ЦИК вече е обявила избраните депутати и това решение е обнародвано в "Държавен вестник".

3. Мандатът на народния представител възниква от деня на изборите.

4. След постановяването и обнародването на решението на ЦИК по т. 3 единственото, което може да направи Лена Бориславова, е да положи клетва като депутат и после да подаде оставка пред Народното събрание.