Оказа се, че в "Снежанката" има всичко друго, но не и мляко. Експерт разкрива как да разберем, че в даден продукт има много вода.

"В млечните продукти, които се продават в магазините, млякото като съставка почти липсва. То е заместен с коктейл от технологични добавки. Типичен пример е салатата "Снежанка". Тези продукти, като им погледнете етикета ще видите, че има по 20-30 съставки. Особено тези гуми- гума ксантан и др., които се слагат, те са индикаторът, че търтговецът ни продава продукт с голямо наличие на вода, защото гумата задържа водата", заяви в ефира на bTV Богомил Николов, председател на "Активни потребители".

По думите му влагането на евтини съставки в храните не е нов процес. "В момента обаче изкушението да се прави е по-голямо, за да се намали цената. Повечето хора не четат етикета, а търсят по-евтини продукти. Проблемът е, че като бъдем заблуждавани като потребители, ние не можем да направим правилен избор", обясни той. 

"За да се борим с инфлацията, ние започнахме кампания за гурпово пазаруване. Започнахме с колективна покупка на климатици. Ако има успех, ще направим такава кампания и за други стоки. Защото, когато е колективна покупка, цената е цена на едро и съответно доста по-ниска", каза още Николов.