Преговорите в Кайро имат хоризонт, но той не е много далечен. Това, което се преговаря там е временно спиране на огъня и на израелската военна операция в Ивицата Газа, в замяна на освобождаване на израелски заложници. Така че тук става въпрос за 5-6 седмици да спрат активните бойни действия. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

По-рано днес делегация на Хамас напусна преговорите в Кайро без сделка за прекратяване на огъня в Газа, но въоръжената групировка твърди, че непреките преговори с Израел не са приключили.

"Все пак, ако се стигне до подобно споразумение, то е подтиквано главно от това, че ситуацията в Газа е близка до хуманитарна катастрофа вече и това засилва особено много международния натиск върху Израел да прекрати военните действия поне временно. А като казвам международен натиск, най-вече Съединените щати, тъй като това е единствената държава, която е най-близкият съюзник на Израел, и която може да окаже най-силно въздействие върху решенията, които вземат", обясни Димитров.

Той обърна внимание, че има международен консенсус за това, че трябва час по-скоро да бъдат прекратени бойните действия и да се вземат някои мерки за решаване на хуманитарната криза в ивицата Газа: "Не можем да кажем все още, че има някакъв консенсус за глобално решение за създаване на палестинска държава, за нейния обхват, за уреждане на отношенията между Израел и тази палестинска държава. В момента се взимат временни и тактически решения, а не за стратегически. Но и това не е малко разбира се, в тази тежка ситуация".