Броят на пътнотранспортните произшествия, в които участват водачи, употребили алкохол, или под въздействието на наркотици не само в България, но и в цяла Европа нараства. Това каза експертът от Държавна агенция Безопасност на движение по пътищата д-р Милен Марков в предаването "Денят на фокус“ по Радио "Фокус“. 

По думите му около 8% от водачите са млади водачи, като много голяма част от тях – около 40%, предизвикват ПТП в следствие на употреба на алкохол и наркотици. 

Около 1% от водачите признават, че са управлявали лек автомобил след употреба на алкохол и с концентрация по-висока от максимално допустимата по закон. "Ако вземем предвид броя на активните водачи в България, който е около 2,5 милиона, това означава, че около 16 500 водачи във всеки един момент в България са готови и сядат зад волана, след като са употребили алкохол. И като се вземе предвид, че допустимата концентрация на алкохол в кръвта е една от най-високите в ЕС, трябва да знаем, че действително това е една епидемия, с която ние трябва да се борим. Затова бихме искали да акцентираме и върху необходимостта от повишаване на обществената нетърпимост към тези хора“, заяви Марков. 

Той цитира изследване на "Тренд“, според което 275 000 българи признават, че са се качвали в автомобили при свои приятели и познати, които са били в нетрезво състояние. "Ние трябва да станем  много по-нетолерантни и да не допускаме това обществено значимо явление да хваща корени и да се просмуква в обществото ни“, категоричен бе експертът.  

Харитина Владимирова