ГЕРБ прави огромен компромис като се отказва от политически кабинет в името на постигането на баланс и стабилност в държавата и другите партии трябва да оценят това, коментира пред БНТ Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Тя изрази надежда, че "Демократична България" ще размисли и утре ще подкрепи кабинета "Габровски" в зала.

"Това е излъчен кандидат с нашия мандат. Ние сме първа политическа сила и правим огромен политически компромис – не излъчваме кабинет на ГЕРБ, партиен. Нашите избиратели не са най-щастливи. И не мога да разбера какво още очакват другите партии от нас. Номинирали сме го, ще го подкрепим в зала. Ако бягахме от отговорност, щяхме да върнем неизпълнен мандата", каза тя.

Екатерина Захариева отрече от ГЕРБ да преговарят с отделни депутати от други парламентарни групи за подкрепа на проектокабинета и нарече спекулации опасенията от игра с кворума.

"Ние не сме като тях ("Продължаваме промяната"), не водим разговори с отделни народни представители, нито ги търгуваме, както те правеха. Ако някой иска да подкрепи кабинета "Габровски", да бъде утре в зала и да го направи", каза тя.

Захариева изтъкна, че Николай Габровски сам е подбрал екипа си и го определи като добре балансиран.

"Проф. Габровски предложи лично хората. Аз знаех предварително две имена само, не сме се интересували.Лично той им е звънял и е правил интервюта с тях. Добре балансиран кабинет с много експерти и хора, които могат да започнат да работят от ден първи. С този кабинет Габровски прави опит да успокои политическата обстановка – да, има хора с различни окраски в миналото си, но мисля, че България има нужда от кабинет с по-широко политическо представителство, от кабинет от хора с опит и се надявам утре в зала той да бъде подкрепен. Никой не иска да ходи на избори", подчерта тя.

Според нея шансът на третия мантда е изключително малък, дори нищожен.

Екатерина Захариева напомни, че пред Народното събрание стои огромна по обем законодателна работа и изтъкна, че само за 2 месеца 48-ото Народно събрание е свършило повече законодателна дейност от предишния парламент.