През изминалата седмица стана някакво чудо – успяхме да съберем 90 000 лева в рамките на 7 дни, за да закупим контейнери, в които да преместим "Розовата къща". Получихме изключителна подкрепа. Това каза Юлия Георгиева – създател на дневен център за хора със зависимости "Розовата къща" в предаването "Цветовете на България" на Радио "Фокус".

До този момент "Розовата къща" се е помещавала в сграда под наем, но собствениците искат имотът да бъде освободен. "Оказа се, че няма нищо, което да отговаря на изискванията на Министерство на здравеопазването, което да е със свободен наем. Започна една много сериозна кампания за търсене на места през Столична община, откъдето получихме изключителна подкрепа. Спряхме се на варианта общината да отпусне терен, на който ние да поставим преместваема къща“, обясни Юлия Георгиева.

Събирането на средства продължава, допълни тя.

"Розовата къща“ е единственият в страната дневен център за хора със зависимости. Той е създаден преди пет години благодарение на дарения от частни лица. Дневно през центъра минават между 40 и 50 човека. Всеки месец около 100 зависими получават храна, душ, дрехи и помощ при решаване на различни проблеми, като например изваждане на лични документи и ТЕЛК-ове. За петте години, в които функционира "Розовата къща“, над 860 човека са получили подкрепа от социалните работници.

Според Юлия Георгиева Националната стратегия за борба с наркотиците на практика не работи. "Никой не обръща внимание на тези стратегически документи. Просто там има разписани някакви неща на хартия, а отделните министерства, които са отговорни, нямат никаква връзка помежду си, лявата ръка не знае какво прави дясната“, коментира тя.

От пролетта на 2023 г. "Розовата къща“ има делегиран бюджет. Проблемът според нея не е в липсата на финанси, а в неглижирането и замитането на проблема под килима. "Истината е, че политиците предпочитат да не се занимават много с това, да не говорят публично, да не си слагат името зад обещания, свързани с хората със зависимости, което е много, много тъжно и безнадеждно. Когато направихме "Розовата къща“, една от основните цели беше да покажем на хората, че този модел работи и той работи добре. Това беше разпознато от Агенцията за качество на социалните услуги и те отпуснаха пари“, обясни Георгиева.

Официалната статистика сочи, че броят на децата, които употребяват наркотици, нараства, а възрастовата граница пада непрекъснато. "Българските ученици употребяват най-много наркотици, изключително много алкохол и цигари. Посягането към тези вещества дава много ясен знак, че нещо не се случва както трябва. Трябва да се въведе качествена превенция срещу наркотиците, защото това, което се прави в момента, е пожелателно. Трябва да вземем много сериозни мерки и да полагаме качествена грижа за всички хора, които употребяват наркотици“, заяви Юлия Георгиева.

За да бъде ефективна, политиката за борба с наркотиците трябва да стъпва на четири основни стълба, обясни тя: добра превенция в училище, безплатна качествена рехабилитация и терапия за хората, които вече употребяват наркотици, намаляване на вредите от употребата на наркотици и на последно място – преследване и намаляване на предлагането на наркотици. "В момента българската система обръща внимание само на преследването“, допълни Георгиева.

Калина Свежин