Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права (DRFMG) към комисията по граждански свободи обявяви опита за убийство на главния прокурор в България като нападение срещу върховенството на закона, съобщиха от Европейския парламент.

Въпреки че много остава да се изясни относно точните обстоятелства на нападението, групата счита, че това нападение срещу лицето и прокуратурата е въпрос, който пряко засяга върховенството на закона.

"Институциите в една демократична държава трябва да могат да функционират без сплашване", пишат от ЕС.

Групата приветства бързото започване на разследване на тази атака от страна на българските органи. Предвид сериозността, сложността и специализирания експертен опит, необходими за изясняване на обстоятелствата и идентифициране на извършителите, групата приветства искането на българските органи за участие на Европол в разследванията и настоятелно призовава органите да потърсят цялата международна подкрепа, необходима за провеждането на бързи и прозрачни разследвания.

Като част от продължаващото наблюдение на ситуацията в България, групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права ще продължи да поддържа тесни контакти с българското правителство.