На Консултативния съвет по зърно ще обсъдим няколко възможни варианта. Един от тях е засилен контрол - анализи на всичко, което влиза на ниво граници. Вторият - да стартираме преговори с украинското правителство. Но ще бъде много трудно на ниво правителство с правителство да ограничим бизнес действията на две частни фирми.

Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по повод протестите на зърнопроизводителите ни. 

Джиков споделя, че сред коментираните варианти е и включително компенсиране от кризисния резерв, както увеличаване със 75 млн. евро от кризисния резерв на ЕС помощта под формата на компенсации.

"Ще обсъдим с бранша надълго и нашироко всички възможни варианти за излизане от кризата", заяви зам.-министърът.

"Трябва оттук нататък да се ограничи вносът на слънчоглед в България, защото с него е най-сериозният проблем и по складовете има около 1,300 млн. тона. Това е количество, което ще бъде преработено в страната ни до месец юли. Натискът намалява", подчерта той. 

Джиков обяви, че през Министерския съвет ще се предприемат действия за приемане на закон за търговията с храни в Народното събрание, през който, подобно на Франция и Германия, чрез лостови механизми, ще може да се ограничи надценката при храните, съобщиха още от NOVA.

"Проблемът с надценките рефлектира изключително негативно върху потребителите", е мнението му.