"Участвах в 22-ия годишен парламентарен трансатлантически форум на Парламентарната асамблея на НАТО, който се проведе в периода 5-7 декември. Колкото до съмненията – съвпадение на два форума, в които ние участваме! Г-н Карадайъ всяка година получава лични покани, както и г-н Илхан Кючюк. Той участват по линия на ЕП. Г-н Хамид като заместник-председател на Либералния интернационал и г-н Карадайъ като председател на ДПС получават покани за участие във форум по сигурността!“.

Така отговори Джейхан Ибрямов от ДПС на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която го попита: "Имаше нещо подозрително в този "десант“ – Вие, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, Хамид Хамид, Илхан Кючюк! Имаше нещо подозрително – тук се "пече“ нов кабинет, винаги ние имаме подозрения, че от "Козяк“, където се намира американското посолство, нещо ни шепнат на ухото!“. Той бе категоричен, че посещенията на политиците от ДПС в САЩ са били планирани отдавна и нямат нищо общо с разговорите за съставяне на правителство.

Джейхан Ибрямов заяви, че темата за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна се преекспонира в обществото. Ние сме лоялен член на НАТО и сме солидарни със съседна държава, която е нападната. Той беше категоричен, че няма опасност да се нарушат отбранителните способности на българската армия.

Беновска попита: "Но като че ли имаше някакво условие, освен че имаме не знам колко самолета на хартия, които очакваме не знам кога, си купихме още малко самолетчета пак, като че имаше някакво условие да направим търговски оборот на щатско въоръжение и да дадем руското наше на Украйна! Това тревожи хората, че оставаме със самолети на хартия!“. Ибрямов отговори, че първите два самолета Ф-16 за България вече се произвеждат и до година-две ще ни бъдат доставени. Той беше категоричен, че не сме използвали ефективно времето от присъединяването ни към НАТО през 2004 г. досега за модернизацията на въоръжените ни сили. Ако това беше направено, сега нямаше да изпадаме в такава ситуация.

Джейхан Ибрямов заяви, че присъединяването на България към еврозоната е важна стъпка, но докато инфлацията е толкова висока, докато покупателната способност на българските граждани е толкова ниска, докато не се направят реформи, които да облекчат бизнеса, стандарта на живот на хората – пред нас ще има спирачки за еврозоната! Тези проблеми могат да се решат, ако се излъчи редовно правителство.

Водещата попита при какви условия ДПС ще даде подкрепата си за редовен кабинет. Ибрямов отговори, че за ДПС има няколко много важни политики, от които няма да отстъпят – стопиране на инфлацията в поносими граници, помощ за енергийно бедните българи, подкрепа за бизнеса и общините. Както и връщането към диалога и

нормалността в политиката. Той бе категоричен: "Когато видим, че едно българско правителство се нагърби с тези приоритети, след това ще мислим за хората, които ще изпълняват тези политики! Така ще се сформира българския кабинет! И за нас не е толкова важно дали ще бъде проф. Габровски, или не! Разбира се ще бъде много добре да има с първия мандат, но е много важно в това Народно събрание да бъде излъчено редовно правителство!“.

"Сега ще постъпя адски неделикатно, но следващият събеседник е лидерът на "Български възход“ Стефан Янев, той даже Ви слуша и сега ще Ви погледне през стъклената преграда. Махнахте си! Ако той получи третия мандат, както гласи градската легенда, ще има ли подкрепата на ДПС и какви условия ще му поставите?“, попита Беновска. Джейхан Ибрямов отговори: "В съвремието е много важен конструктивния разговор между колективните играчи. Доколкото познавам г-н Янев, работим с него отдавна, познаваме се, той е колективен играч. Така че с разговор, с диалог, със съответните политики, които ще бъдат сложени на масата, това са много важните приоритети, свързани с инфлацията, помощта за бизнеса, за българските граждани! Разбира се и всички останали секторни политики, които трябва да бъдат реализирани. Реформите, които са необходими, за да може наистина да има сигурност, предвидимост в бъдеще с редовен кабинет! А дали ще бъде излъчен с първия, втория или третия мандат – няма никакво значение!“.