Вече две от търговските вериги публикуваха цени на храните на държавния сайт Foodprice. Това се случва седмица, след като информационната платформа стартира.  От общо 30 продукта на сайта едната от веригите е обявила най-ниските си цените за 13 продукта от малката потребителска кошница, но към момента само за 2 области в страната - София и Пловдив. Другата търговска верига е избрала да публикува най-евтините си 6 продукта, но за цялата страна.

Търговските вериги могат да публикуват най-ниските цени на храните, но не и тези, които са на промоция, като имат ангажимента да не ги повишават в рамките на седмица. В магазин посочват от варива и млечни продукти - до захар. Уверяват, че малката цена не означава некачествена храна.

"Обявили сме олио ориз, боб, захар, които са наша марка. Хляб, който не е наша марка, прясно мляко, сирената, маслата", заяви Максим Иванов, изпълнителен директор в структурите на Централен кооперативен съюз.

Проверка на сайта показва, че най-евтиното прясно мляко  струва 3, 18 лв. В Германия обаче литърът може да бъде намерен средно за 2, 51 лв.

"Ние сме подали 3,18 лева към момента в сряда вечерта. Това бяха най-ниските цени, сега може да видите, че има цени, които достигат за 2,56 лева", твърди Иванов.

За улеснение на клиентите, продуктите обявени на сайта в магазина, са обозначени с табелка.

"Сирене, кисело мляко, яйца и масло", посочва Галя Дамянова, предаде NOVA.

Галя все още не е чувала за информационната платформа за проверка на цените, но смята, че би била полезна, за да прецени откъде да пазарува. "Абсолютно има спекула. Това масло мога да го намеря тук на 5,80 - на други места е по 7-8 лв.".

Междувременно от Държавната млекопреработвателна компания се опитват да разширят пазара на произвежданите от тях продукти, а цените да бъдат същите като във фирмените им магазини.

През следващата седмица се очаква кабинетът да е готов и с проектозакон за таван на надцените до 10 % при някои продукти.