Шест нови вещества, от рода на т.н. "дизайнерска дрога“ са били заловени у нас през последните две години. Това съобщи в интервю за Агенция "Фокус“ Александра Наумова, директор Дирекция "Централна митническа лаборатория“. За две от тях, след като пробите са били изпратени в Европейския изследователски център, за да се установи структурата им, се е оказало, че са съвсем нови молекули и в световен мащаб. "И след нашия сигнал им бяха дадени и кратки наименования, за да бъдат разпознаваеми и в други части на света“, уточни Наумова.

Тя посочи, че това са наркотични вещества от вида на синтетичните – канабиноиди, с подобно на канабисовото действие. "Проблемът е, че не е изследвано как тези вещества влияят върху човешкия организъм и потребителят ще бъде като тестов експеримент всъщност. Това е заплаха за човек“, каза Наумова.

Също така, много често в нелегални пратки митническите лаборатории установяват и допингови субстанции. "Те се разпространяват незаконно във фитнесите. Тяхното въздействие върху човешкия организъм е с висока степен на риск, и безконтролното им разпространение и използване също е проблем", каза Александра Наумова. Тези вещества се търгуват най-вече по интернет.

По думите на специалиста, фалшифицирането на лекарствата също е проблем.

"В последно време сме изследвали доста такива заловени контрабандни форми, опаковки, с надписи какво съдържат тези медикаменти. В много от тях не се открива активна съставка, което представлява измама за потребителите, които ползват една незаконна мрежа за разпространение. От друга страна, някои пък съдържат вещества, които не са тези, които са описани на етикета на опаковката.

"Ние и до момента успяваме да съберем необходимата информация като изпращаме съмнителните проби в Изследователския център на ЕС, откъдето получаваме информация. Но те са доста натоварени. Новото оборудване ще ни помогне да вършим това сами и по-бързо", посочи Наумова.