Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен поздрави България по повод Националния празник.

В изявление, публикувано на страницата на Държавния департамент, Блинкен изтъква, че страната му дълбоко цени над 120 години дипломатически отношения с България. Той посочи още, че партньорството, основано на споделени демократични идеали, насърчава мира и просперитета и за двете нации и допринася за единството и сигурността на Европа и трансатлантическата общност.

"От името на Съединените американски щати, моля приемете най-добрите ми пожелания към българския народ на деня на 146-ата годишнина от Освобождението на България.

САЩ дълбоко цени дипломатическите си отношения с България, започнали преди повече от 120 години. Партньорството ни, основано на споделени демократични идеали, насърчава мира и просперитета и за двете ни нации и допринася за единството и сигурността на Европа и трансатлантическата общност.

Признаваме ангажимента на България да задълбочи интеграцията си в европейските институции, да гарантира своята енергийна сигурност и икономическа жизненост и да засили партньорството си със съюзниците от НАТО. Обединени сме в усилията си да подкрепим Украйна и нейния народ, докато се борят да защитят страната и свободата си от агресивната война на Кремъл.

Очаквам с нетърпение по-нататъшно партньорство в насърчаването на по-сигурно, проспериращо и справедливо бъдеще за нашите две свободолюбиви нации", гласи обръщението на Блинкен.