Някак си шизофренно и политически нелепо е всеки ден да плачеш за Шенген и еврозоната, а в същото време да тръбиш навсякъде, че службите са пробити и навсякъде имало само шпиони. Това заяви президентът Румен Радев по повод предлаганата от втората политическа сила в парламента "Продължаваме промяната - Демократична България" реформа в службите и смяната на ръководителите им, предаде репортер на "Фокус"

Той призова за повече професионализъм и националноотговорно поведение. 

Президентът разкритикува лидери на "Продължаваме промяната" за исканите от тях смени в ръковдоствата ан ДАНС, ДАТО, ДАР, НСО и "Военно разузнаване". Според него те атакуват "беогледно" ключови за националната сигурност институции. 

"Липсата на адекватна обществена реакция за признатите закононарушения и корестни кроежи на политически лидери от злополучния запис за отдаване на нашата национална сигурност и суверенитет под концесия, за опорочаване на изборите, за приватизиране на държавността ги окуражава днес да атакуват безогледно ключови институции. Да раздават оценка за службите от нивото на тяхната въпиеща некомпетентност и невежество, да настояват за тяхната подмяна", заяви Радев.

По думите му реформата в службите цели тяхното овладяване: "Единствената цел на т.нар. "реформа на службите“ е тяхното подчиняване, за да може никой да не научава за безчинствата на управляващите и да не може никой да противостои. Именно такива действия, които се прикриват за шумни декларации и клетви в евроатлантическа преданост реално ни отдалечават от ЕС и НАТО и рушат държавността".

"ДАНС е важен елемент от националната сигурност. ДАНС не е боксова круша, върху която да се упражняват невежи и с болни амбиции политици. Когато те атакуват по най-безобразен начин ДАНС, ДАНС е длъжен да се защити и по този начин да защити националната сигурност", каза още държавният глава.