Държавната гаранция за нови кредити за студенти и докторанти през 2023 г. ще бъде до 40 млн. лева, реши правителството, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Държавата оказва подкрепа, като гарантира главниците и лихвите по задълженията на младежи, които нямат възможност да покрият разходите си за обучение и издръжка. Договорените кредити са гарантирани до тяхното пълно погасяване. За периода от 1 септември 2010 г. до 31 декември 2022 г. са сключени общо 22 088 кредита на студенти и докторанти в общ размер на 159 437 697.39 лв. Средният размер на отпуснатите кредити е 7 218, 29 лв.

Държавата има сключени типови договори за кредитиране на студенти и докторанти с осем банки. Право да кандидатстват за получаване на студентски кредит имат студенти и докторанти български граждани, граждани на друга държава в ЕС, от ЕИО или на Швейцария, които учат редовно, не са навършили 35 г., нямат друго висше образование от същата степен (бакалавър, магистър), нито друга докторска степен, не са отстранени и не са прекъснали обучението си.

Лихвата, която кредитополучателят дължи на банката, не може да надхвърля 7%. Част от осемте банки, участващи в програмата за студентско кредитиране, предлагат и по-нисък лихвен процент – между 3,95% и 4,95%.