Служебното правителство продължава да води активен диалог с Брюксел във връзка с решението на Народното събрание за предоговаряне на националния ни План за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика“. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев по време на срещата му в Министерския съвет с ръководствата на КНСБ и на КТ "Подкрепа“. В разговора участваха също вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на енергетиката Росен Христов и двамата му заместници Ива Петрова и Еленко Божков, съобщиха от правителствената информационна служба.

На срещата премиерът Гълъб Донев отбеляза, че вицепремиерът Пеканов и министър Христов са в постоянен контакт с Европейската комисия и въпреки сложността на преговорите, двамата полагат сериозни и последователни усилия да представят пред Брюксел всички аргументи на страната ни по този въпрос. Министър-председателят посочи, че в следващите три седмици Комисията очаква правителството да представи конкретни предложения и стъпки за нарастване на зелената енергия в енергийния ни микс. Премиерът Донев изтъкна, че се търси балансът, при който да вървим към по-чиста околна среда, като същевременно бъдат запазени работните места и качеството на живот на хората във въглищните райони, както и бъде съхранена позицията на България на енергийната карта в Европа.

Министърът на енергетиката Росен Христов запозна представителите на синдикатите с разговорите, които е водил в Брюксел през изминалата седмица. По думите му европейските ни партньори приемат позитивно концепцията за интегриране на проектите по ПВУ, новата програма RepowerEU и териториалните планове в обща цел за зелен преход. Министър Христов увери, че продължава работата по конкретните стъпки, които България трябва да представи на Брюксел в най-кратки срокове. От своя страна синдикатите изразиха подкрепа за позицията на служебния кабинет при преговорите с Комисията и заявиха готовност да продължат конструктивното си сътрудничество с правителството по този важен за страната ни въпрос.