Ще предложим на 49-то НС проект на бюджет с дефицит под 3%. Това каза служебния министър-председател Гълъб Донев по време на съвместното му изявление с Валдис Домбровскис от Министерски съвет, предаде репортер на "Фокус".

"През 2022 приключихме бюджетната година с 2,9% дефицит на начислена основа, което  е под Маастрихските критерии под 3%. Това, което ще направим и всички макроикономически показатели и изчисления, които са на база законодателството през предходната година, ще окажат ефект сега, през 2023 година върху целогодишните разходи, които трябва да направи държавата. Ще направим всичко възможно да предложим на НС проект на бюджет такъв, какъвто трябва да отговаря на Маастрихските критерии, тоест такъв с дефицит под 3%", каза Донев.

Донев призова за повече решителност в следващото НС. Той подчерта, че остават още 18 законопроекта, които трябва да бъдат приети, за да изпълни България критериите по ПВУ и да получи парите по втория транш. 

"Надявам се, че 49-то НС ще има повече смелост и разум, за да приеме онези законопроекти, които са важни за развитието и бъдещето на страната. Знаете, че по ПВУ трябваше да бъдат приети от предходния парламент около 22 законопроекта, които са част от критериите ПВУ, за да получи България второто плащане. От тези законопроекти бяха прието само четири. Надявам се, че следващото НС да приеме оставащите 18, които са свързани с плащанията и ангажиментите по реформите, които трябва да направи България по “Зелената сделка", зеленият преход и да получи средства, с които да направи инвестиции в проектите за промяна и посрещане на предизвикателствата от нисковъглеродната икономика", каза още премиерът.

Служебният министър-председател заяви, че Министерски съвет ще внесе веднага законопроектите, които не бяха приети от 48-то НС, за да може депутатите да имат достатъчно време, за да ги разгледат. 

"Разбира се НС трябва да приеме и другите законопроекти, които са свързани с членството на България в Шенген и еврозоната. Служебното правителство ще разгледа и приеме законопроектите, които бяха внесени в предното НС, ще ги внесем отново в следващото НС, веднага след неговото конституиране, така че да има достатъчно време, за да бъдат приети важните законопроекти за България, които трябва да очертаят бъдещето очертание на страната и които работят в интерес на гражданите".