Независимо с какво се опитват да ви сплашват - с машините, с видеонаблюдението, с бомбените заплахи по имейл, не е страшно да се гласува. Това каза премиерът Гълъб Донев в началото на заседанието на служебния кабинет, предаде репортер на "Фокус".

"Служебното правителство положи огромни усилия, за да бъдат предстоящите избори свободни, честни и добре организирани, въпреки неяснотите и слабостите на бързо гласуваните от предишния парламент промени в изборното законодателство. Умората от местите избори в последните няколко години не променя важния факт, че да гласуваш е израз на основно политическо право. Страшно ще е да пропуснем възможността да излъчим достойни хора, които да ни представляват, защото предстоят важни управленски решения, които няма накъде повече да се отлагат във времето", изтъкна той.

"Разбирам хората, които се чувстват подведени, огорчени и обезверени. Те вероятно ще бъдат мотивирани в избора си от негативни емоции. Но добре знаем, че когато преобладава ефектът на емоциите, обикновено се стига до дефект на избора. Затова е нужно да вземе връх разумът. По-добре е пет пъти да обмислим преди да избираме, вместо пет пъти да избираме без резултат", добави Донев.

Премиерът обърна внимание, че трябва да се мисли кой искаме да ни представлява в 49-ото НС, на кого ще се делегират решенията, от които ще зависи как ще живеем в България. По думите му тези, които не гласуват, също избират.

"Не продавайте гласа си и не се отнасяйте с безразличие към явлението купен вот. Това е предизвестена кражба. Политиците, които купуват гласа ви днес, утре ще откраднат от правото ви за по-добър живот. Вотът за парламент не е хазартна игра - нямаме по-важно занимание в тази неделя от прякото участие в поредните парламентарни избори.