Не мисля, че едно такова решение би могло да застраши честния вот. Това заяви премиерът Гълъб Донев пред журналисти по повод оставката на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, предаде репортер на "Фокус“.

"Първо от страна на МВР се полагат усилия купеният, корпоративният вот и всички практики, които са свързани с нечестност в провеждане на изборите, да бъдат превантивно преустановени. Не виждам как оставката на говорителя на ЦИК би повлияло на честността и резултатите на изборите. В правомощията на Комисията е да си изберат нов говорител, ако досегашният не може да изпълнява тези функции.“

Той уточни, че не вижда възможност за манипулиране на хартиения и машинния вот. Според него би било добре да се записват отделно двата вота, за да се види колко хора са предпочели да гласуват машинно и колко чрез хартия.

По думите му МВР и правораздавателните охранителни органи полагат усилия в борбата с каналджийството и трафиканството и резултатите не закъсняват. "Това, че се разкриват говори за това, че работят и полагат усилия, за да бъдат всички тези действия прекратени.

Служебният премиер припомни, че миналият служебен кабинет е предложил промяна в Наказателния кодекс, които не са били подкрепени от депутатите. "Надявам се следващият парламент да приеме закони в Наказателния кодекс, които да имат строгостта наказанието да има възпиращ ефект", заключи той.