Можем да приключим присъединителния процес към ОИСР за 3 години. Това каза премиерът Гълъб Донев по време на официалното представяне на доклада "Икономически преглед на България“ с генералният секретар на ОИСР Матиас Корман, предаде репортер на "Фокус".

"Нашата първоначална самооценка показа, че България покрива стандартите на ОИСР във висока степен. При максимална вътрешна мобилизация, разполагаме с възможности да приключим присъединителния процес за около три години. Членството в ОИСР е основен външнополитически приоритет на страната ни, който намира широка политическа подкрепа и институционална приемственост ", съобщи Донев.

По думите му присъединяването към ОИСР е катализатор на промените, които са заложени. 

"Едно от най-важните предимства на ОИСР е, че тя е безспорен източник на експертиза и на най-добри практики във всички сфери на икономическото, социалното и общественото развитие", поясни той.

Премиерът изтъкна, че за България активният диалог с организацията е възможност за подобряване ефективността на публичните политики.

Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман приветства усилията на страната ни да се присъедини към организацията. По думите му България се справя добре в усилията за макроикономически растеж. 

"Страната ви напредва, доходите нарастват, българската икономика се възстановяваше стабилно след COVID пандемията. Този растеж бе прекъснат от войната в Украйна“, обясни той и добави, че това не се наблюдава само в нашата страна.