В началото на правителственото заседание служебният премиер Гълъб Донев обяви въвеждането на национално координационно звено с председател Христо Алексиев. По думите му звеното ще изготви механизми за наблюдение и контрол на образуването на цените на хранителните стоки на българския пазар и да предложат мерки, предаде репортер на "Фокус".

"Поскъпването на хранителните стоки е чувствителен въпрос, даже болезнен за голяма част от хората в България. В резултат на усилията на правителството от последните седмици излизат на светло някои нелоялни търговски практики, свързани с образуването на цените. Заради спекулациите по темата спекула, отново ще уточня, че националното координационно звено предлага мерки за овладяване на цените, които следват пазарните принципи, особено прозрачността и реалната конкуренция", изтъкна той. 

"От началото на февруари, когато проведох среща с министри и шефове на агенции и комисии, темата за цената за цената на храната се превърна в особено вкусна за всички. Някои откровено злоупотребиха като си преписаха услуги за падане на цените и като използваха цената на сиренето, за да отклоняват или привличат вниманието на публиката. Ще припомня какво казва народът ни в подобни ситуации: приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари", подчерта Донев.

"В търсенето на решения разчитаме на партньорството на търговските вериги, с които не водим война, а разговор. Разговор, който започнахме още миналата есен, която ще отбележа, че напоследък забелязвам движение на някои цени на храни надолу, обозначено като трайна промоция, което аз разчитам като знак като преосмисляне на методите за образуване на цените в търговските вериги. Предстои да поканим на следваща среща представители на търговските вериги, като в нея ще вземат участие и производителите, със сигурност има какво ново да си кажем", поясни той.