Надяваме се, че България ще влезе в еврозоната от 1 януари 2025 година. Това заяви изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбромвскис, предаде репортер на "Фокус". 

"За съжаление, поради високата инфлация, пред която са изправени всички държави в еврозоната, в Източна Европа тя е висока от Западна Европа, България няма да може да изпълни първоначалната дата. Надяваме се, че България ще успее да влезе в еврозоната от първи януари 2025 година. Междувременно България трябва да отговори на всички критерии на Маастрихт, не само инфлацията. Трябва да бъдат изпълнени ангажиментите на страната, свързани с периода след ERM II".

Домбровскис бе категоричен, че България трябва да приеме всички законопроекти, за да бъде поканена да се присъедини към еврозоната. Той обясни още, че трябва да мине време, за да може стойността на средната инфлация в страната ни да покрие нужния за ЕК критерий. 

"Критерият за инфлацията в момента не се изпълнява, защото разликата е голяма, така че ще трябва да мине време преди да се коригира стойността. Ние изчислим инфлацията на база средната стойност за 12 месеца, тоест трябва да мине време, за да се коригира стойността. Трябва да гарантираме, че всички закони са приети, защото на базата на този елемент ще бъдат оценени държавите, когато се решава дали  България да бъде поканена да влезе в еврозоната".