"От населението на България почти 90% се определят като хора с българско етническо съзнание и говорят български език, но останалите 10% имат друго етническо съзнание и друг майчин език. Въпросът е българският език като официален, като книжовен да се използва във всички сфери на общуване, т.е. във всички учреждения, на всички обществени места да се изучава, да се поддържа неговото равнище чрез едно непрекъснато обогатяване на знанията за българския език. Само така можем да запазим вътрешната цялост на езика, без да накърняваме правото на другите 10% голяма част от които са турци и роми, да изучават своя майчин език така, както е регламентирано според българските закони, като свободноизбираем предмет в училище". Това каза в сутрешния блок на Радио "Фокус" "Добро утро, България"  доц. д-р Ваня Мичева в отговор на въпроса, как да опазим родния език?

"Статистиката показва, че всъщност и тези, които го избират, намаляват непрекъснато. Ако 9000 деца са изучавали турски език през 2013 г., сега са 4000 горе-долу. Сякаш целостта на българския език не е застрашена от турския или ромския, а тъкмо от влиянието на "престижните“ езици, в случая на английския. Днес ние от това сме застрашени. И понеже има и един друг аспект на външната цялост, нека съвсем накратко да напомня, че според изследванията на проф. Ана Кочева, ако в България 6 милиона говорят български език, то извън България общата цифра е 15 милиона, 6 в България и примерно около 9 милиона извън България", обясни Минчева.

"Въпросът е и там да поддържаме българския език, българската държава да се грижи за съществуването на училища за българчетата в САЩ, в Испания, в Германия, в Украйна, в Молдова, в Северна Македония – навсякъде, където има компактна маса българи, които приемат за майчин език българския, но нямат възможност да го изучават", добави тя.

"Най-важно е наистина да се осъзнава като ценност този език, искаме да го запазим, да го обичаме като език на нашата история, на дедите ни, на нашата книжнина. Трябва да знаем какво ни е дал този език и според мен тук е ролята на семейството и на училището, защото тези ценности са базови, основни и се възпитават отначало от родителите, дори от предишното поколение, от баби, от дядовци и се предават от поколение на поколение, а след това се затвърждават и уплътняват в училището", каза доц. д-р Ваня Мичева.