Срещата на върха на върха на НАТО в Мадрид, решенията, които ще се вземат там, изисква България да има приета от парламента всеобхватна Програма за превъоръжаване. Това каза доц. Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“. Според него тази програма трябва да бъде много по-агресивна от това, което НАТО ще приеме за Украйна, така че да компенсираме закъснението от поне 15 години.

"И най-вече – с многонационалните сили, с планирането на допълнителни способности от съюзниците да използваме прозореца за освобождаване от техниката, която не само е негодна, тя е риск за нашите военнослужещи и задържа развитието на нашите специалисти. Тя блокира и привличането на млади хора, на хора с амбиция в армията“, посочи доц. Шаламанов.

Но тази среща през юни 2022 г. наистина е трансформационна, каза още бившият военен министър, "и някак си е странно, че ние подкрепяме амбициозно превъоръжаване на Украйна, а в същото време в България говорим, че нито един куршум няма да замине за там, и неглижираме много важната инвестиционна програма за превъоръжаване на Българската армия“.

Според доц. Шаламанов у нас има неразбиране на стратегически важни въпроси свързани с отбраната.

"Черноморският регион сега ще бъде в центъра на вниманието на НАТО. Виждаме позициите на Румъния, виждаме позициите на Гърция, виждаме позициите на другите страни от Източна Европа, а България някак си не присъства. И това отсъствие говори за неразбиране на стратегически важни въпроси. Виждаме, че ние се занимаваме с някакви въпроси около Северна Македония и отново сме неразбрани от Европейския съюз, виждаме, че ние се занимаваме с въпроси, свързани с неясни мнозинства в парламента, защото не поставяме в центъра това, което наистина може да обедини и българите, а надявам се и политиците“, допълни той.

Доц. Шаламанов си обяснява липсата на готовност за трансформиращата Среща на върха на НАТО в Мадрид с не достатъчно доброто познаване на важността, дълбочината, сложността и ползата от едно ясно, силно лидерство в сферата на сигурността и отбраната. Той даде пример с премиерът Костов през 1999 г.

"Неговият фокус в сигурността и отбраната доведе до поканата за преговори с Европейския съюз, за отпадане на визите и до един сериозен пробив, чиито резултати още ползваме“, допълни бившият министър на отбраната доц. Велизар Шаламанов.

Цоня Събчева