"В момента сме в етапа на затихваща магнитна буря. Нейният пик беше вчера. Усети се на територията и на нашата страна. Очаква се през март да имаме три активни периода на магнитни бури. Следващият активен период ще е между 6-и и 8-и март, когато ще има активен регион на слънцето, обърнат към Земята. След това ни очакват две по-слаби събития  - в средата и в края на месеца". Това каза доц. Петя Трифонова, зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН в предаването "Добро утро, България" на Радио "Фокус".

Тя уточни, че активните периоди не са твърде големи и се очаква да се получат единични изригвания, които причиняват смущения в рамките на 2-3 дни.

Най-честите неразположения, които изпитват хората, заради магнитните бури, са главоболие, резки промени в пулса и кръвното налягане. Метеочувствителните хора усещат промените в магнитното поле.

Проблемът при магнитното поле е, че от него не можем да се скрием, то прониква почти навсякъде. Хората трябва да се щадят, да следят дали има магнитна буря и да полагат по-малко физически усилия и да обръщат повече внимание на здравословното си състояние, допълни доц. Трифонова.

Жилищата, в които има желязо, стоманобетонни конструкции, играят ролата на така наречения "Фарадеев кафез" и до голяма степен намаляват интензитета на магнитното поле и ограничават резките му промени, уточни тя.

От думите й стана ясно, че магнитната буря представлява скокове и резки промени на магнитното поле. Тези много резки колебания в кратки срокове оказват влияние на здравето на човека. Причина за такава буря е слънцето и процесите, които протичат на него. Земята има собствено магнитно поле, което се генерира в нейното ядро. Това поле ни пази от негативното активно влияние на слънцето, то ни пази като невидим щит от слънчевия вятър. Когато на слънцето се формира активен регион, който изригва и изхвърля маса от протони и неутрони, те достигат до Земята и тогава се формира буря.

Съветът на доц. Трифонова е хората да не разчитат на прогнозите за магнитните бури, защото те са ориентировъчни, тъй като са отдалечени във времето.