Всички виждахме грешките на това правителство, виждахме и неубедителното поведение на премиера, но нека да не си създаваме илюзията, че когато нещо не е съвършено, то няма право да съществува. Това каза доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология“ към СУ "Св. Климент Охридски“ след създалата се политическа картина от действията на управляващите. В обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“ той посочи, че скокът към предсрочни избори е абсолютно нелогичен и неоправдан.

"Да се твърди, че управлението е било толкова непоносимо, че трябва да се предизвикат избори на 6-я месец, не отговаря на фактите и настроенията, просто не отговаря на поведението на българските граждани, чието недоволство може би щеше да се изрази в конкретни протести на определени групи, падане на доверието. По никакъв начин не е виждало в обществото готовност и желание за избори. Ето това е особеното в тази ситуация. Така че критиките са си факт, трябва да си запазваме, трябва да си продължаваме и в други ситуации като тази, но скокът към предсрочни избори за мен е абсолютно нелогичен и неоправдан“, каза още доц. Малинов и допълни, че след днешният ден най-ясното послание е, че изборите са неизбежни.



"Инерцията, която ни обхвана, че няма да има избори поне до края на годината ще се прекъсне“, каза политологът, а за това, което се чу през последните дни, "да не се взима много в предвид в окончателното решение, когато се отиде да се гласува. Прекалено много страсти, прекалено много емоции, а то няма как когато става нещо, което изненада дори самите депутати, да не говорим за гражданите“.

Според доц. Малинов преди изборите да станат факт, ще трябва да се приемат нещата, които са неизбежни, като той забелязва известен разум в това отношение.



"Индексацията на пенсиите, социалните плащания все пак бяха приети. Между другото, ако някой се беше противопоставил на това, щеше да бъде директно наказан от избирателите. Колкото да са сложни бюджетните въпроси, хората, които очакват повишение на доходите си, най-вече на пенсиите. Щяха да разберат кой спира това, щяха да понесат директно санкции от избирателя всички, които биха гласували "против“. Нека да видим сега как ще мине дебатът за второ четене“, посочи още той.

Ръководителя на катедра "Политология“ напомни – "трябва да се приемат някои закони, да се направят някои поправки, за да можем да усвоим парите от Европейския съюз по големия план за възстановяване. Това са много пари, свързани с нужди на общини, на големи проекти. Няма абсолютно нищо свързано с дебатите, които водихме в последните 3-4 дена. Ние просто трябва да направим промени, които са необходими, за да не започнем да губим пари“, обобщи доц. Светослав Малинов

Цоня Събчева