Много е трудно да се премери военната сила тогава, когато имаме асиметричен конфликт, какъвто е в Близкия изток. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител Катедра "Международни отношения“ към УНСС в София.

"Това е класическа асиметрична война. Но в тази асиметрична война и чертаенето на стратегии, и разработването на сценарии става много сложно. Участниците в един такъв конфликт трудно преговарят помежду си, дори при наличието на сериозен посредник в един такъв процес. Тук в случая за момента като че ли нямаме достатъчно ефективен и достатъчно ясен посредник. Мисля, че всичко онова, което беше постигнато от предишни мирни преговори между Израел и "Хамас", може би ще бъде поставено под въпрос и на карта в момента, така че нищо чудно да започне един цялостен нов преговорен процес за Близкия изток оттук нататък. Защото ескалацията на въоръжените отговори от страна на Израел след нападенията на "Хамас“ през октомври месец и взетите заложници, тук говорим за една ескалация, може би за някои така по-близки до Арабската кауза може да говорим и за нереципрочност. И това са различни гледни точки", обърна внимание Ралчев.

По думите му и Арабската кауза, и Израелската имат своите основания: "Затова този конфликт е сложен, защото никой не може да каже коя страна е правата в този конфликт, защото става въпрос за сблъсъци в различни моменти при различни съотношения на силите, в условията на асиметричност: От една страна имате държава, която има и определени международни протекции, говорим за САЩ или други западни съюзници, от друга страна имаме паравоенни групировки, които са с подкрепата на различни регионални сили, но в крайна сметка хората, поколенията, които живеят по тези земи, техният живот преминава в условията на война, на особен род война", обърна внимание доц. Ралчев.