За мен самата формула, на която ГЕРБ се спря, беше крайно неубедителна. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" доц. Светослав Малинов, ръководител на катедра "Политология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски“, във връзка с неуспеха на първия опит за съставяне на правителство в 48-ия парламент. Той обясни, че когато започваш да търсиш някакви изключително странни комбинации от хора, означава, че ти самия признаваш, че ако предложиш фигури, които са от редиците на партията, която има право на мандат, едва ли не не биха били приети.

Според Малинов много малко неща свързват хората от проектокабинета на проф. Габровски.

"Те са били части от различни правителства, които взаимно са се атакували и взаимно са отричали част от своите политики. Това са хора от тройната коалиция и правителства на ГЕРБ", обясни доцента.

"Не мога да кажа нищо добро като комбинация", заяви той като разясни, че по този начин трябва да се гледа този кабинет, а не да се разглеждат отделните личности.

Доц. Малинов заключи още, че втория мандат също не би трябвало да се реализира. Той обясни, че ако изобщо се стигне до кабинет, ще е с третия мандат.

"Първият и вторият мандат, тъй като това са двете партии, които са първо най - големите и второ най - тежко конфронтираните, няма как да си дадат взаимно одобрение или да направят компромиси, а компромиси са нужни, за да може да има правителство", каза Малинов.

В заключение той обясни, че не знае на кого ще бъде връчен третия мандат и според него самият президент също не знае. По думите на Малинов това не е лошо, защото в момента ние виждаме изграждане на ново ниво на отношения между партиите.

Цоня СЪБЧЕВА