Ако погледнем внимателно военноотбранителните доктрини на държавата Израел, ще видим, че възможните отговори от страна на Тел Авив са два. Единият вариант е Израел да задейства своята доктрина "Дахая“ – това е отбранителна доктрина, съгласно която Израел би отговорил с цялата тежест на стратегическите си ресурси, конвенционално, което може да доведе до конфликт в региона, т.е. до разлята криза, която да обхване целия регион. Другият вариант е Израел да отговори асиметрично на тази атака – с киберинструменти, с помощта на технологии. Израелците имат достатъчно ресурси в това отношение. Като че ли на този етап повечето анализатори виждат като по-вероятен втория сценарий, защото вече имаше натиск от страна на САЩ за това, че те не биха подкрепили един конвенционален отговор от страна на Израел. И все пак не трябва да изключваме тази възможност, защото Бенямин Нетаняху, въпреки огромния си политически опит, в момента е в коалиция с ултраконсервативното, хасисткото крило в израелската политика, което означава, че ако това крило окаже натиск и по отношението на кабинета му, твърде е възможно в един момент да се стигне и до там.

Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" международният анализатор доц. Искрен Иванов.

Той подчерта, че оттук нататък Иран е в готовност да продължи тази интервенция, в случая че има по-твърд отговор от страна Израел: "Ислямска република Иран има планове да продължи да разраства влиянието си в региона, независимо от това каква е тежестта на САЩ, на техните съюзници и на Израел. Казано с други думи, заформя се една голяма антиизраелска коалиция. Но тук искам дебело да подчертая, че това не е коалиция на държавни актьори, както е било преди в историята на Израел. Това е по-скоро коалиция на недържавни актьори, в случая – трансгранични терористични мрежи, които вече няколко месеца воюват срещу Израел заедно с Ислямска република Иран. И на втори план – тези действия могат да бъдат разчетени в малко по-дълбок смисъл. Техеран няма как да е действал едностранно, без да се е координирал предварително с Москва. Така че от тази гледна точка, считам, че зад действията на Иран има и нещо друго и то е, че чрез Иран на практика Русия и останалите й партньори се опитват да изтласкат американското влияние от този регион и са решили явно да възприемат като отправна точка на тези свои действия държавата Израел", коментира анализаторът.

По думите дали ще има ескалация много зависи от отговора на Израел – дали той ще е конвенционален или асиметричен: "Предвид ситуацията и баланса на силите в момента, един пълномащабен конвенционален отговор би могъл да предизвика война. Ако пък отговорът е асиметричен, това ще пренесе конфликта някъде другаде, примерно, да кажем в Ивицата Газа, където Иран ще воюва с дронове и с подкрепа за "Хамас“ и за "Хизбула“, Израел ще воюва срещу терористите – нещо, на което станахме свидетели, честно казано, след 11 септември 2001 г., нещо, на което ставаме свидетели в момента и в Украйна, между другото, където Русия и Западът се надпреварват на украинска територия. Просто цялата тази плеяда от конфликти, които виждаме в момента в системата на международните отношения, са следствие от обективната геополитическа реалност, че по-големите актьори започват да си поделят зоните на влияние, да спорят за тях. Такава е ситуацията не само в Европа, не само в Близки изток, но както виждаме, такава ситуация се заформя и в Североизточна Азия, на Корейския полуостров".