"С наличното въоръжение, с което разполага, Украйна няма да е в състояние дълго време да отбива руските атаки или пък да постигне някакъв значим напредък". Това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" доц. Искрен Иванов – политолог, международен анализатор, експерт по международна сигурност и управление на конфликти по темата за предстоящата 59-та Мюнхенска конференция по сигурността в навечерието на година от войната на Русия в Украйна. "Най-сериозният въпрос, който трябва да се реши на тази конференция, е дали Украйна да бъде снабдена с изтребители. Защото истината е, че в момента, в който в момента се намираме в конфликта, е в задънена улица", обясни той.

По думите му това може да се промени, ако тя бъде снабдена с изтребители и тогава вече има и вероятност тя да си върне Крим, като сподели и личното си мнение, че европейците все още са резервирани към тази идея, защото снабдяването на Украйна с изтребители, особено с F-16, крие опасност от сериозна ескалация на конфликта. 

"Eдин такъв акт от страна на европейските държави може да стане повод за това Русия да разглежда НАТО като страна в този конфликт или пък да инсценира някакъв инцидент, в който са замесени самолети, които са дадени от НАТО на Украйна", каза Иванов и обобщи, че основното му очакване от този формат е да бъде обсъдено именно дали Украйна да бъде снабдена с изтребители, а в по-далечен план, и с далекобойни оръжия, които да й помогнат да си върне Крим, а и останалата част от окупираните от Русия територии.  

Той обясни, че според него причината Русия за първи път да не е получила поканана за тази конференция се крие в намерението на федерацията да не прекратява т.нар. специална военна операция.

"Не знаем какво всъщност се случва в Москва. Ние нямаме достатъчно ясна информация за това какъв поток от информация стига до руския президент, кои са водещите фигури при вземането на решенията, дали той разчита само на себе си и т.н. – обективни неща, които преди бяха ясни, но сега, поради информационното затъмнение, поради етапа, на който се намира конфликтът, няма как да знаем със сигурност", обясни международният анализатор.

Цоня СЪБЧЕВА