Гората не е само ключ към климата, тя е ключ изобщо към нашето бъдеще. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" доц. Георги Костов, преподавателят в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на Земеделието и горите. 

"Защото гората в световен мащаб е най-голямата и най-сложната, представлява най-големите и най-сложните екосистеми, които единствени имат положително влияние върху промените на климата, в смисъл възпиращо влияние и контролиращо влияние на промените в климата. Не случайно в световен мащаб се коментира необходимостта от залесяването на нови милиарди хектара гори, което обаче изисква огромни инвестиции и не е по силите на сегашните икономики. За да можем да преодолеем климатичните промени и да облекчим другите икономически трудности, които идват със зелените политики и Зелената сделка, както и със Споразумението за климата", добави Костов.

Той обясни още, че когато е създаван Законът за горите, който действа в момента,  са били предвидени всички защити, които предвиждат най-добрите европейски и световни практики.

"Държавните горски предприятия отговарят по всякакъв юридически начин на нуждата за конкурентоспособност и равнопоставеност и са отговорни пред съда, те са отговорни по Закона за обществените поръчки за осигуряването на публичност. Те са отговорни пред държавните институции, които могат да ги проверяват и контролират, като например АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция), одиторски служби, съд, прокуратура и т.н. Тоест, те са абсолютно равнопоставени. В Закона обаче е записано, че тези предприятия не могат да бъдат обявявани в несъстоятелност. Което е една защита за горите на България, специално за държавните гори, които са почти 80% от всички гори в нашата страна. И от тази гледна точка, тяхното управление и контрол от сегашните държавни предприятия, не позволява разходи, които те могат да извършват, без да е санкциониран и информиран принципалът на държавата, в лицето на министъра на земеделието. Който от своя страна пък има друг независим бюджетен орган, каквато е Изпълнителната агенция по горите, която е инструмент за пълен контрол, който е независим от тези държавни предприятия4, обясни Костов.

По думите му имаме пълно разделяне на контрола и наблюдението от изпълнителската дейност. На места могат да се наблюдават грешки или нарушения, които са предизвикани от отделни субекти или от отделно неправилно изпълнение или неизпълнение на някакви решения, от лош професионализъм. Това не трябва да бърка структурата на системата.

"Искам да информирам слушателите на “Фокус", че досегашната форма на съществуване на шестте държавни горски предприятия има всички предпоставки държавните горски територии да осигуряват научно обоснования баланс между социални, екологични, икономически функции на горите в съответствие с всички стратегически документи на ЕС и Република България. И в хармония с насоките на ОИСР едно такова становище в момента е подписано от всички най-големи заинтересовани представители в горския сектори браншове. И тази опасност, която предизвика доклада и предложението за решение от страна на Асен Василев спрямо горите, предизвика обединение дори на тези заинтересовани страни, които имат някакви вътрешни противоречия в рамките на самия горски сектор. Това е една консолидация на мнението, това нещо е положително, но не бива да харчим нашата енергия за неща, които са очевадни, които са европейски практики. И аз искам чрез вашето радио да поздравя Министерство на земеделието и специално министър Вътев за неговата позиция, която той поне иска. Той не може да излезе пряко да говори, така както аз мога да говоря независимо. Но той поне иска отлагане на тези решения, които са предложени от Асен Василев на Министерски съвет, защото надявам се, че е наясно с опасностите, които може да предизвика", добави доц. Георги Костов.