Чудеса и някакви екзотични разбирателства биха могли да се случат, но е малко вероятно. Така коментира ситуацията след успешният вот на недоверие към кабинета "Петков“, доц. Даниел Смилов, преподавател в СУ, политолог и специалист по сравнително конституционно право.

В интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България" той посочи, че най-голям шанс отново има "Продължаваме промяната“ да съставят ново правителство и ако не успеят, изборите ще станат почти неизбежни.

"Чудеса, някакви екзотични разбирателства и т.н. биха могли да се случат, но е малко вероятно“, посочи той.

Според доц. Смилов факторите довели до ситуацията са ясни, като ключов определи ИТН.

"Ключовото е, че една от тези четири партии измени на мандата си. "Има такъв народ“ – това беше партия, която три пъти влиза в парламента уж с идеята да изкара ДПС и ГЕРБ от властта, а всъщност и в трите парламента с дейността си някак си способстваше тяхното връщане. И апогеят на тяхната странна дейност е този вот на недоверие“, каза той и допълни, че президентът е станал активен участник в "раздухването“ на атаката срещу правителството .

"Сега дали е било координирано с останалите участници не знам, пък и не е толкова важно“, каза още политологът.

Попитан защо в българската политика трудно се намира диалог, той обясни, че диалог може да се намери, когато има политически субекти, които действат на базата на принципни съображения.

"Аз не виждам принцип в действията на партия като "Има такъв народ“, например. Аз пак казвам – това е партия, избрана с една цел, която върши точно обратното в парламента. Какъв тип диалог би могъл да реши този проблем на липса на базова принципност. Така че наистина диалог няма, но проблемът е още по-дълбок – че този диалог няма на какво да стъпи, защото като няма идеология, няма и принципност, остават личните интереси и приумици на един или друг лидер“, подчерта политологът.

"Рисковете за България от тук насетне са много, възможно е пак да влезем в цикъл от безсмислени избори, а хората казаха ясно какво искат и това, че определени партии се отклоняват от мандата си, не е хубаво, но това е с което разполагаме. Политическата система – това е практическият разум на една политическа общност. В нашият практически разум явно има сериозни дефекти“, допълни на финала доц. Смилов.

Димитър Димитров