"Хората, работещи в сферата високите технологии и изкуствен интелект, са в паника, защото са наясно на какво е способно новото поколение изкуствен интелект и се притесняват, че ние като общество просто не сме готови. Последният път, когато е имало такава революция, е, било, когато човекът се е научил да използва инструменти – т.нар. когнитивна революция преди 40 000 години", това каза председателят на БАСКОМ и БРАИТ Доброслав Димитров в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус". 

Именно това, по думите му, е причината за отвореното писмо на водещи фигури в областта на разработването на технологии за изкуствен интелект, сред които Илон Мъск и съоснователят на Apple Стив Возняк, с призив към колегите си да спрат поне за 6 месеца пускането за общ достъп на по-съвършени поколения изкуствен интелект от ChatGPT 4. 

Той обясни разликите между ChatGPT 3 и новата версия, пусната само четири месеца след нея: "Ако предишната версия се представяше на повечето тестове, за които може да се сетите, на средноинтелигентно ниво със среден резултат, четворката в момента се представя по-добре от 99,9% от хората на всеки тест. Това нещо просто е по-умно от нас във всяка една област. Ако изкуственият интелект не може да ви свърши нещо в момента, е, защото не сте се сетили как да го питате, не защото той не може. Голямото неразбиране в много от хората е, че просто не са успели да се докоснат от него и да осъзнаят всъщност какъв могъщ инструмент имаме на разположение".

Сега човечеството просто трябва да се адаптира към новата епоха и я приеме, защото тя неизбежно настъпва, подчерта той.

"Това е валидно на индивидуално ниво като професионалисти, това е валидно на ниво компании, организации, това е валидно на ниво държави. Това е глобална технология и тя води до това, че победителят взима всичко – ако сте малко по-добри с нещо от другите, вие ще вземете всичко, няма второ и трето място“, коментира експертът.  

Това се случва пред очите ни, но много малко хора го разбират, защото се случва твърде бързо, каза още Димитров.  

По думите му не изкуственият интелект застрашава работните места на хората, а самата конкуренция между тях.

"Проблемът не е в изкуствения интелект, а в това дали ние ще се възползваме от него. Няма никакво значение за коя професия става въпрос, това е валидно за всяка една. Просто в едни професии ще стане много по-скоро и по-бързо, отколкото в други", поясни Димитров. 

Според него огромният шанс на България да се изравни по стандарт със западните страни е да стане един от лидерите в областта на изкуствения интелект. Ние разполагаме с човешкия потенциал, убеден е той.

"В момента тази технология е толкова нова, че всички сме на стартовата линия. Вече е даден старт, но все още състезанието не е тръгнало в истинския смисъл на думата. Така че ако ние тръгнем в това състезание, за първи път ни се случва да тръгнем наравно. Имаме шанса да сме преди тях, но ако останем встрани на пистата, ще изостанем толкова много, че след това дори и Господ няма да може да ни помогне", заяви председателят на БРАИТ.  

Живко Кръстев