В Министерството на туризма е създадена организация до 10 дни да бъдат изплатени близо 18-те млн. лева по Втората хуманитарна програма за лица с временна закрила от Украйна, които бяха обработени в рамките на месец май, съобщиха от МТ.

Решението на МС е прието на 2 юни, а от 7 юни списък №16 с верифицираните кандидати са публикувани на официалната страница на МТ в секция "Информация за настаняване във връзка с войната в Украйна". Там може да бъде открит и списък № 17 с размера на дължимите за възстановяване надплатени средства по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България.

Във връзка със сигнали за неизплатени средства, МТ извършва проверки на спорните ситуации и несъответствия на данни, спазвайки принципите на доброто финансово управление.

Плащанията в общ размер на 17 567 339,60 лева бяха верифицирани след пълно преизчисление на дължимите суми за всички отчетни периоди по Програмата от 01.06.2022 г. до 31.03.2023 г., извършено въз основа на работата на сформираната Междуведомствена работна група от експерти от Министерството на туризма и от ведомствата, които предоставят информация за разселени лица от Украйна по служебен път – това са Главна дирекция "Гранична полиция" и Дирекция "Миграция" при МВР, Държавна агенция за бежанците и Национална агенция по приходите.