Директорът на "Гранична полиция" критикува двойния стандарт за Шенген и в Брюксел: "Пишат ни отлични оценки, но не ни приемат", подчерта гл. комисар Антон Златанов. 

"На днешния ден, точно преди година, убиха колегата ни граничен полицай", напомни в белгийската столица началникът на "Главна дирекция гранична полиция" гл. комисар Антон Златанов по време на конференция на тема "Разширение на Шенген: Ключовата Роля на България в Областта на Граничната Сигурност". 

В дискусията в сградата на ЕП, организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, Златанов припомни трагичната смърт на колегата му граничен полицай Петър Бъчваров, който бе застрелян с куршум от съседна Турция. 

"Не всеки ден загива граничен полицай в Европа и България, но в такива условия работим, в такива условия чуваме от хубави кабинети, че се справяме отлично, но накрая чуваме нелогичен отговор към приемането. Не разбирам от политика, вероятно това е позволено в политиката, в моята работа обаче не е. Не го разбирам аз, не го разбират и моите колеги", подчерта Златанов.

"Нашата гранична полиция работи не по-зле от всички гранични служби на Европа и е напълно готова да работи за влизането ни в Шенген", бе категоричен директорът на "Гранична полиция".

Той отново наблегна на факта, че тази тази година е рекордна откъм мигрантски натиск. И към този момент на българо-турсаката граница е в ход съвместна операция на двете държави, а както сподели и неотдавна пред "Фокус" - с турските колегите са в непрекъснат контакт и добро сътрудничество за предотврятяване на незаконното преминаване на границата.

"Имаме най-модерните и съвременни технически средства, използвани и от всички гранични служби в Европа. Имаме сключени спогодби със Сърбия, Северна Македония и Румъния. Имаме и съвместни патрули с Гърция, Сърбия и Румъния, каза Златанов.

"Ако ни приемат в Шенгенското пространство, огромен ресурс, който в момента осъществява граничен контрол на вътрешните граници, ще се пренасочи към външните граници, които са и външни граници на ЕС", категоричен бе той и даде практически пример на чакащите по опашки с часове на границата летовници.

"Вътрешните ни граници – тези с Гърция и Румъния, са доста натоварени за рамките на ЕС. По всички регламенти сме задължени да извършваме граничен контрол. Това затруднява редица български, румънски и гръцки семейства, особено през лятото, когато има засилен поток на туристи и ще е по-полезно", каза още Златанов.

"С колегите от Румъния работим на една линия, но все пак такива проверки съществуват. Според нас, като полицаи и гранични полицаи, а и от контактите ни с граничните служби на другите държави, в чисто професионален аспект недоумяваме защо продължава да се налага този двоен стандарт".

"От австрийските колеги видяхме, че тази година са намалели наполовина мигрантите в Австрия без никаква регистрация, което е безспорен успех. Държа да подчертая, че с колегите ни от Австрия на професионално ниво имаме пълно разбирателство и признание, че работим изключително добре, адекватно, подобряваме дейността си", изтъкна шефът на Гранична полиция.

"Искаме да получим "да" от всички държави, които ни казват "не", защото не виждаме аргументи да отказват нас в Шенген. Стремим се да бъдем пълноправна част от европейското семейство. Когато няма аргументи за това "не", започваме да се чудим какъв е смисълът от упражняването на двойни стандарти", каза Антон Златанов.