Данните на Института за анализи и оценки в туризма показват, че най-много от сънародниците ни, пътували в чужбина, са избрали Гърция и Турция.

"Около 260 000 българи са пътували в страната, а 75 000 в чужбина по време на великденските празници. И през лятото, и през другите сезони големият брой сезони се реализират от вътрешните пазари. Насърчаването на вътрешния туризъм създава работни места и подобрява местните икономики“, обясни пред bTV директорът на Института за анализи и оценки в туризма проф. Румен Драганов.

Според данните на Института за анализи и оценки в туризма разходите за почивка в България са били 380 лв., а в чужбина 425 лв.

"Хората пътуват до близки места, в Турция заради шопинг, в Гърция, защото имат установени места, на които ходят. Свикнали са“, добави още той.

Отчетен е ръст от 19% в туристите, посетили България през зимния сезон.

Румен Драганов заяви, че се очаква много силен летен туристически сезон.

"С 40% са се увеличили ранните резервации за почивка през лятото тази година. Възстановяваме целия британски пазар, много голям интерес от Полша, Словакия, Израел“, коментира още Румен Драганов.

Ето какво заяви той за конфликта с хижа "Христо Смирненски“

"Беше показан жълт картон на председателя на Българския туристически съюз. Той мисли, че е в правото си да влезне в имот, който на БТС и да смени ключалката. Само че законът изисква всичко да стане по съдебен ред“, коментира Драганов.

Той допълни, че има много сериозен проблем в Българския туристически съюз: "оказа се, че има много имоти, които са отдадени безвъзмездно и безсрочно“.