Не за първи път се появяват нотки с критики при диалога между Украйна и страните-членки от НАТО. Ще има още критични бележки на публично ниво, но на политическо ниво тези нотки няма да доведат до някаква сериозно размяна на взаимни упреци, по-скоро ще се търсят решенията. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения (ИИМО) по повод последните критики от страна на Зеленски срещу Запада.

По думите му на масата би трябвало да бъде сложен сериозният проблем - какви решения могат да бъдат предложени и намерени, за да се промени динамиката на фронта.

Кючуков посочи, че войната в Украйна се развива на няколко писти още от самото начало: "Финансовата, икономическата, на първо място военната. Единствената писта, която отсъства в момента е политическата. Това е основният проблем, защото при сегашното състояние на фронта ЕС и НАТО са изправени пред един доста сериозен избор. Още от самото начало ние сме част от конфликта, без да бъдем част от войната, но разликата между двете става все по-тънка с ескалацията на военните действия. Това, което виждаме - както с идеите на френския президент Емануел Макрон за разполагане на френски войски в Украйна, така и с искането на президента Зеленски - страните от НАТО да осигурят въздушна защита срещу руските ракети и дронове, ни доближава до един директен конфликт и участие на страни от НАТО във войната с Русия", коментира директорът на ИИМО.

Според него ЕС и НАТО са изправени пред дилема: "От самото начало сме поставили червена линия и тя е да няма директен конфликт между НАТО и Русия, но изниква въпроса, ако продължи това руско настъпление, което започна от началото на тази година, как то може да бъде спряно, без да се стига до директно участие на държави от НАТО в този конликт. Това е големият въпрос, който в рамките на НАТО има доста сериозни различния".

Любомир Кючуков добави, че на преден план започва да излиза въпросът за отговорността за случващото се на фронта - както за Русия, така и за Украйна:

"В Русия това предизвика метежа на Пригожин - недоволството от начина, по който се води войната. И двете страни смениха значителна част от своите военни ръководства - в Русия - министър Шойгу, в Украйна - главнокомандващият на войските, така че този въпрос ще продължи да стои във въздуха и то колкото повече проблеми има дадена воюваща страна на фронта, толкова по-сериозно ще се поставя той. Но за Украйна е доста по-сложно, защото страната разчита изцяло на нашата помощ, на помощта на НАТО. Този анализ започна от миналата година - от неуспешното контранастъпление стартираха анализите - защо то беше неуспешно.

В западните медии се появиха мнения е, че това е защото Украйна не се съобразява с препоръките на Запада за начина на водене на война и че не използва достатъчно ефективно предоставените й оръжия. В Украйна имаше обратните анализи, че тактиката за водене на военни действия, препоръчвана от някои от генералите на НАТО, не е съобразена с условията на терен и за това те се предприели друг начин за водене на война. Този въпрос ще продължава да се дискутира в международен план и сега с оглед на развитието на военните действия, където динамиката е по-скоро в полза на Русия - този въпрос изниква с още по-голяма сила - доколко забавянето на предоставянето на военната помощ е причината за руското настъпление в момента и как то може да бъде спряно", коментира още Кючуков.