Председателят на Народното събрание Росен Желязков и водената от него парламентарна делегация се радват на повече от специално отношение във Виетнам.

След като късно в петък вечерта председателят на българския парламент и депутатите бяха посрещнати като специални гости на летището в Ханой, в събота работният им ден започна в ранни зори.

С почести и специална церемония бяха посрещнати гостите от София, които посетиха мавзолея на президента Хо Ши Мин в Ханой. Желязков и депутатите разгледаха мемориалния комплекс и положиха венец в знак на почит към личността му, посветила живота си на борбата за национално освобождение на виетнамския народ.

Делегацията беше поканена и в любимата резиденция на Хо Ши Мин, разположена до езерото зад мавзолея, където президентът е работил и посрещал в неформална обстановка най-видните си гости. В къщата-музей са запазени последните книги, които лидерът е чел. Запазена и поддържана е стаята му за почивка, както и част от автентичния автопарк на видната особа и най-приближените му.

Хо Ши Мин е виетнамски комунистически революционер, който по-късно става министър-председател (1946 – 1955) и президент (1946 – 1969) на Демократична република Виетнам (Северен Виетнам). Родното му име е Нгуен Шин Кунг. Той е ключова фигура в основаването на Демократична република Виетнам през 1945 г., на Виетнамската народна армия и на Виет Конг по време на Виетнамската война.

Росен Желязков бе поканен да хвърли храна и на рибите в езерото пред резиденцията на Хо Ши Мин, като част от традицията за домакините. Председателят на Народното събрание остави и послание в книгата за гости.

По-рано през деня парламентарната делегация, водена от председателя на българския парламент, участва в официалната церемония по полагане на венец пред паметника на героите и мъчениците във виетнамската столица Ханой.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, е на официално посещение в Социалистическа република Виетнам от 6 до 9 януари 2024 г. Визитата е по покана на председателя на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе. 

В първия ден от визитата си в страната делегацията да разговаря със секретаря на комитета на Виетнамската комунистическа партия в провинция Нин Бин и член на Централния комитет на партията Доан Мин Хуан, който посрещна Желязков и депутатите в провинция Нин Бин. 

В състава на делегацията са председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации Хамид Хамид (ПГ на ДПС), председателят на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Валентин Тончев (ПГ на ДПС), заместник-председателят на Комисията по културата и медиите и председател на Групата за приятелство България-Виетнам Стоян Михалев (ПГ "Продължаваме промяната – Демократична България“), заместник-председателят на Групата за приятелство България – Виетнам Борислав Гуцанов (ПГ "БСП за България“) и народният представител от групата Иво Русчев (ПГ "Възраждане“), както и депутатите Нели Димитрова (ПГ "Продължаваме промяната – Демократична България“), Цветан Предов (ПГ "Има такъв народ“), Ангел Георгиев (ПГ "Възраждане“) и Александър Вълчев (ПГ "Има такъв народ“). Кметът на Казанлък Галина Стоянова също е част от делегацията.