Дирекция КИС при МВР организира и проведе днес в зала "Сити хол“ на хотел "Сити Авеню“, гр. София, начална пресконференция по проект "Разширяване на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на ниво LAU и модернизация на СРПО на органите на изпълнителната власт“. Проектът се изпълнява с административен договор: Д 34-5/23.02.2023 г., процедура BG16M1OP002-4.009, по приоритетна ос 4 " Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища" на оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.

В конференцията участваха зам.-министърът на вътрешните работи – г-н Венцислав Катинов, Главният директор на Главна дирекция "Оперативна програма Околна среда“ – г-жа Галина Симеонова, директорът на ДКИС-МВР – г-жа Снежана Малинчева, заместник-директорът на ГДПБЗН – ст. комисар Красимир Шотаров, представители на изпълнителите по договорите по отделните дейности по проекта. В конференцията присъствено участваха служители от ДКИС и от ГДПБЗН, а онлайн се включиха областни управители, директори на РДПБЗН и служители от териториалните структури на ДКИС, които имат ангажименти при изпълнението на проекта.

Заместник-министър Катинов поздрави участниците в конференцията със стартирането на дейностите по проекта и изказа благодарност на Управляващия орган на ОПОС за предоставената възможност да бъде разширена сиренната система на общинско ниво, което ще подпомогне усилията на МВР при изпълнение на възложените задължения за опазване на живота и здравето на гражданите при бедствия и въздушна опасност.

Директорът на ДКИС г-жа Снежана Малинчева поздрави участниците в конференцията, благодари на служителите от ДКИС за свършената работа до момента и им пожела успешни действия за реализирането на проекта.

В своето приветствие Главният директор на Главна дирекция "Оперативна програма Околна среда“ – г-жа Галина Симеонова изрази увереност, че с общи усилия Бенефициентът в лицето на ДКИС ще успее да организира изпълнението на проекта за кратките срокове до края на годината, като основната отговорност за реализирането на дейностите на този етап е на изпълнителите по договорите, от които се очаква коректно и точно изпълнение.

Информация за проекта и за Националната система за ранно предупреждение и оповестяване представи началникът на отдел "Системи за наблюдение и оповестяване“ при ДКИС – г-жа Кирила Попова. След приключването на проекта ще се постигне увеличаване процента на населението с възможност за оповестяване с 9,6 % (общо население – 650 000 в 106-те общински центъра), като общият процент население, което ще може да бъде оповестено с модернизираната НСРПО ще достигне около 50%. Разширяването на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на общинско ниво ще обхване 106 общински центрове, попадащи на територията на единадесетте области с изградени Регионални контролни възли (РКВ) (Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и Стара Загора) и обектите с висок рисков потенциал по отношение критична инфраструктура на съответната територия, присъединени към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), както и в общински центрове в области, подготвени за изграждане на СРПО (Видин, Перник, Ямбол), както и модернизация на СПРО на органите на изпълнителната власт и на съставните части на Единната спасителна система.

В своето изказване заместник-директорът на ГДПБЗН – ст. комисар Красимир Шотаров сподели, че с този проект вижда сбъдването на една своя близо десет годишна мечта – да бъде доизградена сиренната система, за да има възможност служителите от ГДПБЗН при изпълнение на своите задължения да разполагат със съвременна и надеждна система за оповестяване на населението и на органите на изпълнителната власт.

Със свои презентации представителите на консорциумите, избрани след обществени поръчки за изпълнители по договорите за изграждане на сиренни системи и за модернизиране на СРПО на органите на изпълнителната власт, представиха информация за етапите на реализиране на дейностите по проекта, като беше изтъкнато, че в процеса на работа системите следва да функционират без прекъсване и в пълна функционалност.

С изпълнението на дейностите по проекта ще се осигури навременно предупреждение и оповестяване на хора на територията на даден общински център за предстоящо или настъпило бедствие и излъчване на указания за необходимите мерки и последващи действия чрез акустични сигнали и гласова информация на "живо“.

Дейностите по проекта ще подкрепят националните усилия, насочени към цялостното изграждане на НСРПО за територията на страната, както и на култура на поведение и обществено съзнание у населението и намаляване на рисковите фактори по отношение наводнения, свлачища и други бедствия.