На 25 април от 10:00 часа Дирекция КИС при МВР организира начална прсконференция по проект "Разширяване на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на ниво LAU и модернизация на СРПО на органите на изпълнителната власт“. Проетът се изпълнява с административен договор: Д 34-5/23.02.2023 г., процедура BG16M1OP002-4.009, по приоритетна ос 4 " Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища" на оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.

Пресконференцията ще се състои в зала "Сити хол“ на хотел "Сити Авеню“, гр. София, ул. Осогово №29.

С изпълнението на проекта се предвижда разширяване на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението на общинско ниво за 106 общински центрове, попадащи на територията на единадесетте области с изградени Регионални контролни възли (РКВ) (Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и Стара Загора) и обектите с висок рисков потенциал по отношение критична инфраструктура на съответната територия, присъединени към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), както и в общински центрове в области, подготвени за изграждане на СРПО (Видин, Перник, Ямбол), както и модернизация на СПРО на органите на изпълнителната власт и на съставните части на Единната спасителна система.

С изпълнението на дейностите по проекта ще се осигури навременно предупреждение и оповестяване на хора на територията на даден общински център за предстоящо или настъпило бедствие и излъчване на указания за необходимите мерки и последващи действия, чрез акустични сигнали и гласова информация на "живо“.

Дейностите по проекта ще подкрепят националните усилия, насочени към цялостното изграждане на НСРПО за територията на страната, както и на култура на поведение и обществено съзнание у населението, и намаляване на рисковите фактори по отношение наводнения, свлачища и други бедствия. Очаквани резултати от изпълнението им са:

· Частично доизграждане и надграждане СРПО за населението на общинско ниво;

· Увеличаване процента на население с възможност за оповестяване с 9,6 % (общо население – 650 000 в 106-те общински центъра);

· Подобрена превенцията при природни бедствия, смекчаване последствията чрез ранна намеса с адекватни мерки, изграждане на култура за защита на населението и ефективна реакция при бедствия на всички управленски нива;

· Преминаване към единна преносна среда - ТЕТРА радио мрежа като съвременна и надеждна;

· Модернизирана СРПО за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и съставните части на Единната спасителна система (ЕСС) и увеличен абонатен капацитет за длъжностни лица и доброволни формирования. Осигуряване на надеждно и съвременно технологично функциониране на системата.

Крайният срок за изпълнение на дейностите по проекта е 30.11.2023 г. Финансирането по проекта е в размер на 48 485 086,98 лв. - безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда 2014-200 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.