От няколко месеца насам виждаме зелена вълна както на пазарите у нас, така и в Европа и Америка. Това каза в рубриката "Парите ви на фокус с БФБ" по Радио "Фокус" Димитър Георгиев - ръководител направление "Финансови пазари“ в Елана Трейдинг. "Факт е, че Германия изпадна в техническа рецесия, но това не беше нещо неочаквано. Това не е добра новина и за българския бизнес, защото България е една малка отворена икономика и тя изнася голяма част от бизнеса си към Западна Европа и най-вече към Германия. Така че това леко ще се отрази на резултатите на компаниите и на бизнеса у нас, но не в никакъв случай не очаквам да има значителни негативни последици", добави Георгиев. 

Той добави, че е ясно от самото начало, че възможността да се стигне до фалит на САЩ е изключително малка, и политическата класа там, както винаги по американски, ще има споразумение за увеличаване на тавана на дълга и за възможността за емитиране на нов дълг.

"Сега, след като това се случва, предстои един период на агресивно емитиране на нов дълг от Америка – нещо, което в дългосрочен план също е сериозен проблем за целия развит свят, който продължава да се финансира с все по-големи дългове. Така че в един по-средносрочен план аз не съм чак такъв оптимист и мисля, че има една немалка вероятност за корекция в цените на акциите. Със сигурност на този етап настроението е позитивно: акциите растат, дивидентите са големи, инвеститорите са щастливи и на борсите има определено зелено настроение", посочи финансистът.

Според Георгиев, ако говорим за България, то тази година едва ли ще видим рецесия, за догодина обаче е възможно. Преди всичко това, което се случва в България, е до огромна степен функция от случващото се в Европа, реципрочно в Америка. 

"Така че предстои да видим как ще се развият глобалните процеси, дали ще се развият негативните рискове, и тогава да, тогава можем да видим рецесия навсякъде по света".

Според Димитър Георгиев, връзката на финансовите пазари с политическите събития у нас е изключително малка. 

"Противно на очакванията, инвеститорите на пазарите почти не се интересуват от случващото се на политическата сцена. Политическият хаос в САЩ  е пълен през последните месеци с това противопоставяне на двете основни партии там, и едва ли не възможността за изпадане във фалит на страната след като не може да обслужва дълга си и да поема нови разходи, но пазарите от началото в много голяма степен дисконтираха, че вероятността това да се случи е много малка, и затова не се сринаха акциите, бяха стабилни през цялото време докато течеше тази политическата криза в САЩ. България също е прекрасен пример за това, защото очевидно политическата класа у нас не може да намери консенсус. На фона на всичко това, което се случва в политическата и в съдебната власт, всъщност нашият пазар се качи и се качваше много силно през последните 2 месеца", поясни Димитър Стоянов.

Можете да чуете цялото интервю в прикачения аудиозапис.