"Валидацията, в смисъла на наредбата, е застраховка.Тя показва, че вие сте били в това превозно средство, ако не дай си Боже стане някакъв инцидент".Това каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност - Димитър Дилчев пред журналисти във връзка с нововъведенията в столичния градски транспорт, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Освен това предимство, валидацията може да се използва и за дългосрочни анализи:

"Събирането на тези валидации ще ни подскаже много за транспортните навици на столичани, което в по-дългосрочен период на натрупване на данни ще ни позволи по-добра оптимизация както на разписанията, така и на маршрутите в столицата", категоричен е той.

Дилчев припомни още, че тези методи не са изцяло нови за столичани, като в метрото вече близо 15 години се валидира с код на хартиеното билетче или пластика. Според него това е и установен метод за пътуване и в много големи европейски градове.

Изпълнителният директор обясни, че в столицата има над 4000 хил. валидатора, но при отказ за работа на цялата система за валидация в дадено превозно средство, контрольорът при своето качване регистрира това и се подава необходимият сигнал, като проверка в даденото превозно средство няма да се извършва.

Въпреки че хартиеният билет  вече е в историята, има няколко нови опции за пътуване една, от които е билетът 30+.

"Ако предпочитате да пътувате трайно с билети 30+, вариантът е  да използвате безконтактното устройство, банкова карта, "смарт" часовник или пък да си закупите пластика за три лева от Центъра за градска мобилност, на която да зареждате един, два, три, десет билета, колкото искате и да ги ползваме тогава, когато ни е удобно", каза още Дилчев.

За финал изпълнителният директор отбеляза,че  от началото на новата година има повече валидации, отколкото е имало в близките две седмици от месец декември, това според него е ясен знак, че хората бързо се адаптират към новия метод.