Чрез скаутството децата имат възможност да изявяват себе си. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Димитринка Тодорова от Организацията на българските скаути.

"Скаутското движение е дело на една изключителна личност - Робърт Бейдън-Пауъл. Той е внук на адмирал и правнук на изобретателя на локомотива. 1907 г. възниква скаутското движение в Англия и той е неговият основател. Роден е на 22 февруари 1857 г. и затова днешният ден е обявен като Световен ден на скаутството", разказа тя.

Тодорова добави, че скаутството е неполитическа организация, която е насочена към младите хора, към тяхното израстване. По думите й мисията и визията на скаутството са насочени изключително към тези млади хора.

"Работим с много приятели и съмишленици. Работим с WWF за почистване на реките. С други младежки организации като например Червеният кръст. След малко отиваме на дейности за обучение в първа помощ", поясни тя.

Според нея има интерес към скаутството, има деца, но за съжаление, са малко лидерите, защото организацията е от доброволци. Тодорова обърна внимание, че 60 млн. човека по цял свят са скаути - това е най-голямата младежка организация в света.

"Скаутският принцип е дълг към Бога - духовен принцип, дълг към другите - социален принцип, дълг към самия себе си - личен принцип. Това са целите и идеите към младите хора, защото в последно време моралните ценности се промениха. При нас се получават нещата лесно и на децата им е забавно, защото имат възможност да изявяват себе си", изтъкна Тодорова.