"Възраждане“ протестира от 12 часа днес пред Народното събрание срещу влизането в еврозоната! Трябва да дадем много ясен сигнал не само в България, но и навън! Защото натискът идва от ЕЦБ! Ако позволим България да влезе в еврозоната сега, няма връщане назад! Това заяви Деян Николов от "Възраждане“ в интервю за Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“.

Николов заяви, че в доклада, изготвен от експерти на БНБ, ясно се посочва, че страната ни не е готова да приеме еврото от 2024 г. Той изтъкна негативите от влизането ни еврозоната. Инфлацията на продуктите от първа необходимост може да достигне 15% на годишна база и това да се задържи 2-3 години. Така на практика за няколко години инфлацията може да достигне 40%!

След присъединяването на България към еврозоната ще поемем солидарно натрупаните вече дългове. Между 50 и 80 милиарда ще бъде солидарният ни дълг от трилионите, които еврозоната вече дължи. БНБ ще започне да изкупува ценни книжа на държави, които не се справят много добре. В анализа на БНБ пише също така, че конвергенцията на българската икономика спрямо тази в еврозоната е 60%, а в анализите на ЕЦБ пише, че една страна е готова за присъединяване към еврозоната, когато достигне 90% конвергенция.

Деян Николов изтъкна, че има страх изготвеният от експертите на БНБ анализ да се официализира. "И какво ще стане, ще ги обесят ли?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Няма да ги обесят, но всички имат интерес! ЕЦБ иска България да влезе в еврозоната, ЕК иска България да влезе в еврозоната и голяма част от българските политици искат България да влезе в еврозоната, защото ще има преки облаги за тях! Банковият сектор ще има сериозни облаги, съответно и те искат да влезем в еврозоната! Едрият бизнес до голяма степен има облаги! Щетите и рисковете са за нормалните хора!“. Николов добави, че българските политици имат интерес от присъединяването към еврозоната, защото ще могат по-лесно да теглят кредити, които да се харчат популистки.

Николов изтъкна, че засега ще организират протести против еврото, но ако се наложи, ще събират и подписи за референдум. "Ако позволим България да влезе в еврозоната сега, няма връщане назад. Много други решения са обратими, но това е необратимо. И България, загубвайки финансовия си суверенитет, ще стане вече наистина един придатък на ЕС!“, категоричен бе той.

Николов коментира и предстоящото връчване на мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. Той бе категоричен, че съставянето на "програмно“ или "експертно“

правителство би било просто опит да се прикрие безпринципна коалиция, която е вредна за България!

"Не ви ли е "малка лодката“ вие да претендирате за коалиция?, попита Беновска. Николов отговори, че коалиция между ГЕРБ, БСП, ПП или ДПС би направила на пух и прах всичко, което тези партии са говорили в последните години.

Според Деян Николов споровете около промените в изборния кодекс и начина на гласуване не са най-същественото нещо, защото измами могат да се правят и при хартиено гласуване, и при машинно. Той бе категоричен: "ГЕРБ имат много опит и контрол върху гласуването с хартиени бюлетини. ПП имат опит и контрол върху гласуването с машини. Това е спор по чий начин да бъде гласуването и кой ще измъкне 2%-3% отгоре!“.