Правенето на късометражен филм в България е трудно и изисква компромиси. Това коментира в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" с водещ Благой Д. Иванов режисьорът Деян Барарев.

"Правенето на късометражно кино в България по-скоро на моменти си го усещаш като Сизифов труд, където не виждаш много смисъл, защото правиш нещо, което после евентуално може би някъде 1000 души го гледат в интернет,“ отбеляза авторът, като обясни, че въпреки това има много идеи за филми, които постепенно узряват в главата му. "Да се спреш на нещо, трябва наистина някак си да усещаш нуждата то да бъде разказано и да вложиш сили в него.“

Режисьорът сподели също, че получава вдъхновение от различни места, както и от киното, като напоследък все по-малко от холивудското и все повече от азиатското, и даде пример с южнокорейския хорър "Риданието“ (The Wailing), което според него е невероятно добре направен филм. 

"Ботев е идиот" е история за начините, по които човек възприема различното. В нея става дума за един ученик, който написва есе за това как днес Христо Ботев би бил считан за идиот, ако той изповядваше същите ценности, които тогава е изповядвал. При излизането му през 2013 година заглавието на късометражния филм предизвиква много противоречиви чувства у публиката – много хора са отблъснати от заглавието без да се поинтересуват от съдържанието. Според режисьора с такова предизвикателно заглавие филмът е успял да предизвиква повече интерес и по този начин да достигне до повече хора. "Аз лично съм супер изненадан как реагираха на заглавието и какъв шум се надигна. Очаквах да има някаква реакция, очаквах да ме плюят и всички тия неща, но това, което се случи което беше наистина голямо.“  

Деян Барарев разказа още, че след "Ботев е идиот" следват няколко хубави неща за него, едно от които е, че баща му е повярвал в това, че човек може да се занимава с кино и в България. Другото е, че са се отворили врати за осъществяването на проектите му, като получава предложения и помощ от различни продуцентски къщи и от хора, които искат да участват в тях. Следват и късометражните филми "Maika mi calling“, "Батмобил“, "Байкал“.

Режисьорът споделя, че е инатлив по природа и започне ли работа по проект, трябва задължително да го довърши. По думите му това се е усетило малко и в "Байкал“, където "може би по-рано трябваше да усетя, че тази история не е моята, че не мога да я разбера напълно. В случая на "Байкал“ макар и технически да има много сериозно подобрение, да изглежда много добре, аз лично да съм се поупражнил повече като режисьор, там усещам, че липсваше дух, липсваше нещо повече,“ обясни той и допълни, че затова обича да работи с едни и същи хора, с които е работил върху всички свои филми, защото те могат да му кажат кога прекалява, кога за пореден път променя нещо, което може би не е нужно да бъде променено.

Относно новите проекти, с които се е заел, Деян Барарев сподели, че в момента работи активно върху документален филм за българската експедиция до Еверест от 1984-та, който ще излезе до края на годината. "Разказваме много интересни неща с хората, които са участвали в тази експедиция, по такъв начин, по който до момента не е разказвано за тази експедиция,“ сподели той.