Вече се уморих да търся обяснение на поведението на ПП. Многократно говорихме тези дни, мисля че това беше част от възможности за процедурно бавене на избора, защото само 10 минути преди това тяхно предложение, ние бяхме уточнили всичко. Това каза пред журналисти Десислава Атанасова от ГЕРБ, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Не сме водили разговори за подкрепа нито с ДПС, нито с БСП, нито с "Български възход“, нито някоя от партиите е поемала ангажимент към друга, категорично заяви Атанасова. "Това гласуване беше единственият разумен и възможен избор. Това гласуване беше единствената възможност парламентът да се посвети на законодателна си дейност, извървявайки всички стъпки по избор на заместник-председатели, правилник и т.н., част от нормалната законодателна дейност на парламента. Но никакви други договорки не е имало между парламентарните групи по какъвто й да е друг въпрос.“

Изборният кодекс е тема, която в 47 НС неколкократно беше коментирана, обясни Атанасова.  "И тогава единствено и само силата на мнозинството предопредели какво ще бъде заключението на ресорната правна комисия. Аз мисля, че никого няма да изненадам, ако кажа, че ние много отдавна без да знаем ще има ли предсрочни избори, коментирахме Изборния кодекс, защото имаме актуален отчет за преминали избори, доклади на ЦИК и най-главното, че имаме ниска избирателна активност. Ние твърдим, че част от причината за тази ниска избирателна активност е невъзможността за избор за начина, по който ще се гласува – с бюлетина или с машина“.

Темите военна помощ за Украйна и Изборен кодекс ще се движат вероятно по различен ред, защото едното е проектно решение, ние вече сме внасяли такова проектно решение и сме убедени, че то трябва да бъде приоритет, а изборният кодекс е тема и правна уредба, която касае провеждане на бъдещи избори, заяви Атанасова. "Нашата парламентарна група си има проект на Изборен кодекс, който ще бъде внесен и аз се надявам, че по тази тема всяка от парламентарните групи ще заяви позиция“.