За съжаление българският парламент е изправен пред конституционна криза, която беше сътворена заради детинските прищевки на някои от парламентарните групи. Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ в ефира на БНТ.  "Днес ни беше демонстрирано поведение, на което сме били свидетели и друг път. Минаха изборите. Всички днес заявихме кои са важните ни приоритети. Всички, надявам се, си даваме сметка, че българските граждани очакват от нас отговорност, мъдрост и реални резултати от новосформираното Народно събрание“.

Повече от 8 часа днес не успяхме да вземем едно решение, което парламентарната традиция е отредила – първата политическа сила излъчва председател, допълни Атанасова. "В момента всяка от парламентарните групи е в ситуация, в която сама подкрепя своите кандидати или евентуално има още един съюзник. В този смисъл, да, няма ясно, хомогенно мнозинство, което да можем да кажем, че носи отговорност. Много е различно от гледна точка на това, че в момента още нито са започнали преговори, нито разговори, нито са връчени мандати, нито има някакви коментари по ясни приоритети. Все още, като че ли политиците се държат като в предизборна кампания или се готвят за такава. Според мен изборът на председател в тази кризисна ситуация, не определя едни бъдещи мнозинства“.

Изискването Борисов да се оттегли от ГЕРБ е решение само и единствено на нашата партия, категорична е Атанасова. "Не са тези от Продължаваме промяната, които ще имат глас при вземането на такова решение“.

Смятам, че въпреки, че е много трудна и почти изглежда безизходна ситуацията, считам че може да се водят разговори по приоритети, заяви Атанасова. "Има теми, по които можем да намерим консенсус – финансова стабилност, фискална дисциплина, еврозона, стабилност на публичните финанси, съдебна реформа, борба с корупцията – все теми, по които трябва да има разговор, защото това са обществено значими теми.“